Tempus fert rosas
TIDEN BRINGER ROSER

 

Tempus fert Rosas - Tiden bringer roser - er det optimistiske motto, der tilhørte digteren, reformisten, humanisten og professor ved Københavns Universitet  Petrus Parvus Rosæfontanus, der levede i den første halvdel af 1500 tallet. Som den første danske digter udnævnes han af Kong Christian den III til "Poeta laureatus" ('laurbærkranset digter') og tildeles et digtervåben (en egegren med agern)

Logo'et øverst på disse sider er en fotomanipulation med Petrus Parvus's håndskrevne motto og signatur, der  stammer fra to bøger, der har været i hans ejendom. Fotos af bøgerne kan ses her.

Ud over de spor han har sat sig i historien gennem sin lærer- og skribentvirksomhed, er han interessant derved, at slægtsnavnet Rosenkilde kan spores tilbage til Petrus Parvus Rosæfontanus.

Med mottoet "Tiden bringer roser" har Petrus Parvus sandsynligvis haft en forestilling om, at de dengang nye humanistiske idéer og reformationens opgør med den katolske kirke, ville udmønte sig i en ny og bedre fremtid baseret på den menneskelige fornuft og tænkning, men det umiddelbare resultat af  reformationen blev istedet en despotisk og fundamentalistisk fortolkning af det religiøse univers, som medførte endnu større tvang og undertrykkelse end i den katolske tid. Afvigelser fra de religiøse bestemmelser blev straffet hårdt og brutalt, - kulminerende med hekseprocesserne i 1600 tallet, hvor  mange hundrede, - mest kvinder, - blev brændt levende på bålet.

Efterkommere af Petrus Parvus Rosæfontanus kan jo så istedet antage en anden udlægning af profetien bag hans motto. Som "Rosernes kilde" er han stamfader til de fleste af de lidt under 2000 nu-levende personer i Danmark, der bærer navnet Rosenkilde, - så jo, - tiden har bragt roser :-)

Slægtsnavnet Rosenkilde

Petrus Parvus Rosæfontanus oprindelige navn var Peder Lille, men han latiniserede sit navn efter datidens skik inden for de lærde kredse. Petrus Parvus er den latinske form af Peder Lille og tilnavnet Rosæfontanus er afledt af hans fødested Roskilde og en latinisering af "Rosernes kilde", idet man i middelalderen fejlagtigt antog, at bynavnet Roskilde, var afledt af "Rosernes kilde".

Vi skal nogle generationer frem i tiden før navnet Rosenkilde optræder i den form det kendes i dag. Petrus Parvus's søn brugte navnet Christopher Parvus. Dennes søn - Jens Christophersen - der var købmand i Roskilde - brugte sandsynligvis tilnavnet i samme form som bynavnet Roskilde. I alle tilfælde er hans søn - digteren og præsten Peder Jensen Roskilde - kendt med tilnavnet i samme form som bynavnet.

Det synes at være Peder Jensen Roskildes søn, - altså Petrus Parvus Rosæfontanus's tipoldebarn, - Christopher Pedersen Rosenkilde født i 1635, der brugte navnet Rosenkilde første gang i den nuværende form.

Indhold på rosenkilde-jensen.dk

På disse sider har jeg samlet og beskrevet det materiale, jeg har fundet om Petrus Parvus Rosæfontanus og hans efterslægt. Siderne indeholder bl.a. følgende:

  • Historien om Petrus Parvus, - herunder eksempler på hans skrifter og digte.

  • Fortællingen om den nærmest komiske historiekrig mellem Danmark og Sverige i 1560. hvor smædeskrifter fra dansk side blev udgivet i afdøde Petrus Parvus's navn

  • Historien om Petrus Parvus' bror Henrik Parvus, der under grevefejden blev fanget af Christian den tredjes tropper, og anklaget for at være spion. Han blev forhørt og tortureret i to dage. På siden om Henrik Parvus er der fotos af de originale forhørsdokumenter fra 1536 samt renskrivning heraf.

  • Historien om Petrus Parvus's tilsyneladende enormt selvglade søn - præsten Christoffer Parvus, - der efter egen opfattelse var en højt elsket person og en ædel forkynder af den rene og sande tro. Han sørgede personligt for, at denne opfattelse blev husket af eftertiden. Budskabet blev nemlig helt bogstaveligt hugget ud i sten, og det kan derfor ses den dag i dag i Birkerød kirke. Der er fotos heraf på siden om Christoffer Parvus.

Denne hjemmeside udvides løbende efterhånden som nyt materiale fremskaffes.

Billederne på disse sider er min private ejendom, men man er velkommen til at bruge dem til private og ikke-kommercielle formål. Gengivelse på eks. andre web-sites er også tilladt, men kun ved angivelse af kilde, - altså at de er "sakset" fra www.rosenkilde-jensen.dk

Spørgsmål, kommentarer, bidrag til nye informationer m.m. modtages gerne på klaus@rosenkilde-jensen.dk (eller benyt "Kontakt" i menulinjen øverst på siden.)



Esrum, Januar 2022

Klaus Rosenkilde